top of page

ГІДРОЦИФАЛІЯ

Гідроцефалія - ​​це надмірне накопичення рідини, що міститься в порожнинах головного мозку та спинномозковому каналі. Гідроцефалія буває вродженою та набутою. Виникає при порушенні всмоктування, надлишкового утворення рідини в порожнинах головного мозку та утрудненні її відтоку, наприклад, при пухлинах, спайках після запального процесу.


Стан проявляється ознаками підвищення внутрішньочерепного тиску: головним болем (насамперед), нудотою, блюванням, порушенням різних функцій: слуху, зору (останні 3 ознаки можуть бути відсутніми). У дітей молодшого віку вибухає тім'ячко. Залежно від причини, що спричинила захворювання, виникають й інші симптоми.


Розрізняють гостру та хронічну фази хвороби. У гострій стадії проявляються симптоми основного захворювання, що спричинило гідроцефалію, у хронічній – ознаки самої гідроцефалії, яка за відсутності лікування прогресує. Захворювання може розвинутись і внутрішньоутробно, у цьому випадку говорять про вроджену гідроцефалію.


Діти народжуються з великою головою (до 50-70 см в колі при нормі в середньому близько 34-35 см), надалі, у разі прогресування водянки головного мозку, коло черепа може стати ще більшим. Голова при цьому набуває форми кулі з видатним вперед чолом, тім'ячки збільшуються в розмірах, вибухають, кістки черепа стають тоншими, черепні шви розходяться.


Зазначається затримка у фізичному розвитку дитини — пізніше починають тримати голову, сідати, ходити, спостерігається слабкість кінцівок, переважно ніг, гострота зору знижується, нерідкі епілептичні напади, діти відстають у розумовому розвитку. Надалі після закриття тім'ячків з'являються головний біль, блювання, а також різні симптоми, характер яких залежить від розташування перешкоди, що порушує відтік спинномозкової рідини.


Причини гідроцефалюсу:

  • вроджене звуження сильвієвого водопроводу (приводить до оклюзійного гідроцефалюсу)

  • внутрішньошлуночковий крововилив у недоношених немовлят (порушується всмоктування спинномозкової рідини)

  • менінгіт (порушується всмоктування спинномозкової рідини)

  • пухлини (приводить до оклюзійного гідроцефалюсу)

  • травма голови (порушується всмоктування спинномозкової рідини)

  • часто причина залишається не ясною

  • Хірургічне втручання – єдиний спосіб лікування гідроцефалії. Медикаментозне лікування (наприклад, сечогінні засоби) не ефективні.


Лікування гідроцефалії

У гострій фазі призначають засоби, що знижують внутрішньочерепний тиск (лазикс, маніт, гліцерин), видалення невеликих кількостей спинномозкової рідини шляхом проколу (пункції) в ділянці тім'ячків з метою зниження внутрішньочерепного тиску. Надалі необхідне постійне спостереження та лікування у невропатолога.


У деяких випадках вдаються до оперативного втручання - усунення причин порушення відтоку спинномозкової рідини або до операції, в результаті яких спинномозкова рідина постійно скидається в порожнину серця або черевну порожнину, та іншим хірургічним методам. Без лікування більшість дітей залишаються тяжкими інвалідами або гинуть у ранньому віці.


Лікування спрямоване на зниження та стабілізацію внутрішньочерепного тиску. В амбулаторних умовах залежно від етіології гідроцефалії показано загальнозміцнювальну терапію, соляно-хвойні ванни, дегідратаційну, десенсибілізуючу та протизапальну терапію. Застосовують діакарб, який призначають із препаратами, що містять калій (для збереження адекватного електролітного балансу). Лікування діакарбом проводять безперервно та тривало. Відсутність сприятливого ефекту при консервативному лікуванні є показанням до направлення хворого на стаціонар.


Хірургічне лікування протипоказане при формі гідроцефалії, що стабілізувалася, поточному запальному процесі в головному мозку і його оболонках, в далеко зайшла стадії гідроцефалії, при наявності сліпоти, незворотних неврологічних і психічних розладів, вираженої гіпотрофії та кахексії, при запальних захворюваннях внутрішніх органів. Операції бувають паліативними та радикальними. До паліативних відносять спинномозкову пункцію, яка показана при відкритій гідроцефалії, та вентрикулярну пункцію, що застосовується при закритій формі, а також ряд інших операцій, зокрема зовнішній дренаж при гострому оклюзійному синдромі. Операції бувають 3 типи. Універсальні операції проводять за будь-якої форми гідроцефалії. До них відносяться вентрикулоатріостомія та вентрикулоперитонеостомія, а також вентрикулоуретеростомія.


Матеріал узятий з http://medinfa.ru/04/gidrocefaliya/

Останні пости

Дивитися всі

ЕПЕНДІМОМА

Епендимома - це нейроектодермальна пухлина, що виходить з клітин епендими, що вистилає шлуночки головного мозку і центральний канал спинного мозку. 70% епендимом у дітей розвивається в IV шлуночку, 20

САРКОМА

Саркома – злоякісні неепітеліальні пухлини різного гістогенезу. Найчастіше зустрічаються у молодому віці. Розрізняють ангіосаркому - пухлину судинної тканини; міосаркому - м'язової тканини; остеосарко

ЛІМФОГРАНУЛЕМАТОЗ

ЩО ТАКЕ ЛІМФОГРАНУЛЕМАТОЗ? Лімфогранулематоз (лімфома Ходжкіна, хвороба Ходжкіна) - це онкологічне захворювання лімфатичної системи, при якому в лімфоїдній тканині при мікроскопічному дослідженні знах

bottom of page